Wednesday, September 20, 2006

"You won't be lost, hurt, tired or lonely/ Something beautiful will come your way". Something beautiful sau... o sa te intalnesti fata in fata cu galeria Dinamo care se duce sa-i intarate pe cei din galeria Stelei care le calcau iar teritoriul.
Mergeam eu aproape adormita pe strada cand coborand din metrou am observat palcurile alb-rosii de suporteri. Ei erau veseli, fericiti, pusi pe lupta si spulberau totul in calea lor. Seful celui mai violent grupulet, care avea la gat un sal de bunicuta ( nu glumesc, era un sal crem cu franjuri si forme geometrice) cerceta atent fetele trecatorilor, cautandu-si o viitoare victima. Incercand sa evit tot acest puhoi de oameni animati de pasiune, am luat-o pe niste stradute mai laturalnice, de obicei linistite. Mare greseala! Aici erau alte grupulete violente care-si puneau la cale strategia de batalie, infruptandu-se din niste sticlute mici care ascundeau esente tari. Urasc zilele astea, cand e meci si e plin de suporteri si ma simt ca si cum trebuie sa trec printre rechini.

6 comments:

Anonymous said...

yeah, well, how about living right next to the stadium-arcadium, zici ca e refulutie, tagadam-tagadam...

Anonymous said...

1-0 pentru dinamo s-a terminat :)

Monica said...

2-0, daca punem si victoria jandarmilor si dintii de stelisti imprastiati pe soseaua Stefan cel Mare...

Biata Irene, sa vina acasa taman cand cu revulutia...

cred ca a fost inspaimantator...

Anonymous said...

esti o mica steve irwin printre rechini?

Anonymous said...

Eu nu inteleg de ce nu se pot abtine acesti indivizi. de fapt nu este decat un meci amarat de fotbal nu un razboi. Sa vezi la fiecare colt de strada o multime de jandarmi si pe stradutele laterale grupuri de indivizi ciudati, ingalati, care arunca priviri ucigatoare trecatorilor...iar vorbele care le ies din gura nu se pot reproduce nicaieri...mi se pare foarte trist..

Anonymous said...

Ai cam avut dreptate sa-ti fie teama. Uite ce am primit pe mail:


1. Nici nu stiu cum sa incep ce vreau sa scriu….as vrea doar sa
spun povestea meciului din seara asta…ceea ce s-a intamplat in afara spatiului de joc. Inca tremur de nervi de frica de tot! As vrea sa se publice ce scriu aici sa stie toata lumea ce s-a intamplat in seara asta acolo!

Totul era bun si frumos pana spre finalul meciului nu stiu minutul exact insa la un moment dat un suporter dinamovist a intrat cumva pe pista din jurul spatiului de joc si a luat un steag atarnat pe garduri de suporteri stelisti. Evident si era de asteptat ca suporteii stelist sa huiduie sa incerce sa il prinda pe acel suporter dinamovist. Jandarmi au reactionat si au inceput sa ii bata pe suporterii respectivi si tot evident ceilalti suporteri stelisti nu au stat degeaba. Curand au inceput sa arunce cu bucati de scaune, cu tzevi, cu pietre rupte din tribuna, cu ce era la indemana…era un haos general; suporterii au vrut sa intre spre teren peste jandarmi si au inceput sa rupa gardurile … Ce au gasit jandarmi bun de facut …Doamne sa pompeze gaz peste noi …gaza care a facut toata lumea sa se intrebe ce incompetent a dat acel ordin cine poate face asa ceva …erau multe fete acolo erau copii foarte multi, si ma refer la adolescenti. Ne usturau ochii, ne ustura nasul, plamanii ardeau toata lumea era innecata de gaz si cautau cea mai mica dara de oxigen! A fost groaznic era lume acolo care lesina, chiar langa mine a cazut un baiat lesinat…altii incepusera sa se arunce in spatele tribunei de la aproape 3 metri doar sa scape sa nu mai simta acel gaz! Cum este posibil asa ceva cine a permis si cine a specificat doza de gaz care putea fi aruncat catre spectatori…pur si simplu simteam ca murim gazati…e un sentiment groaznic. Jandarmii aia stateau si pur si simplu radeau de efectul produs…incredibil, incredibil! Cei care dadeau cu gaz erau oameni care habar nu aveau ce faceau!
Au tinut-o asa pana s-a terminat meciul dar deja nu mai interesa pe nimeni suporterii strigau …”Opriti meciul”. Sunt suporteri care au facut poze la acei jandarmi, au facut poze la armamentul din dotare pareau carabine, pusti … cu care trageau cu gloantze de cauciuc. A fost un baiat care si-a luat chiar in fatza un astfel de glont si avea fatza plina de sange. Da….suporteri erau vinovati, dar nu se pot lua astfel de masuri…incompetente;…striga lumea …”nu vedeti ca ne omorati nenorocitilor, nu mai dati cu gaz”. Facand asta intaratau si mai tare lumea…se ajunsese la o isterie generala in care lumea efectiv striga si se rafuia cu jandarmii pentru ca acestia sa nu mai dea cu gaz…Doamne ce era asa greu de inteles…

Dupa incheierea meciului ne-au tinut foarte mult in incinta stadionului pana au plecat toti suporterii dinamovisti, dar asta era normal…ne gandeam ca se terminase calvarul … A inceput apoi evacuarea noastra si atunci ne-am apropiat de jandarmi si am vazut cum radeau la oamenii care inca erau inecati de gaz, erau jandarmi care aveau atata ura stransa in ei pur si simplu izbucneau catre noi …”lasa ca vedeti voi”. Spre iesire au dat cu gaz, iarasi nu se putea respira …iarasi toata lumea tzipa sa nu mai dea si ei radeau. Pana am iesit de tot parea un drum atat de lung. Eu si prietenul meu cel mai bun eram uneva pe la mijlocul ceelor evacuati si mai erau cativa baieti …grupul nostru de mers la meci. cand am iesit in strada ne astepta un cordon de jandarmi, masini multe de jandarmi, politie. jandarmi calare. Erau parka mai multi si ca noi. S-a inchis poarta stadionului si acela a fost semnalul pentru jandarmi. DE AICI INAINTE A INCEPUT MACELUL!!! Pur si simplu premeditare asta a fost, au asteptat sa plece televiziunile, sa nu mai fie pe stadion; sa zica, ca problemele au inceput din cauza noastra a suporterilor!
PREMEDITARE!!! Au inchis portile stadionului apoi dintr-o data ne-am trezit ca toata luema fugea in toate directiile numai sa scape.
Suporterii au fost EFECTIV ATACATI! de jandarmi calare de jandarmii cu bastoane cu tot ce aveau la indemana, pusti cu gloantze de cauciuc, gaze …Doamne ce a fost acolo!!!! Suporterii incercau sa intre in scari de bloc si erau tarati afara si batuti cu bestialitate; nuse tinea cont ca era fata sau baiat, dadeau fara mila cu toata ura stransa in ei si isi refulau toate nenorocirile din viatza lor batand niste copii! Nu am vazut asa ceva in viatza mea. In cateva secunde l-am pierdut pe prietenul meu care fugea ca si ceilalti. M-am indreptat spre blocul de pe partea opusa stadionuluidar vazand cum erau tarati ceilalti afara din scarile blocurilor am renuntat la idee si am inceput sa alerg spre inainte…spre Victoriei. Ma tzineam de inima si continuam sa alerg deaja era razboi si jandarmii loveau chiar si lumea care ridicase mainile in sus..oameni care renuntzasera la orice tentativa….ajunsesera pe trotuar si incercau sa mearga organizat. Nu s-au oprit a fost o continua alergare ca niste caini care haituiesc o cireada de vite, de oi …daca ii incanta mai mult pe dinamovisti…. Va rog sa ma credeti canu am vazut asa ceva in viatza mea….alergam si jandarmi tzipau …”nu vrei sa alergi …alearga” si dadeau in toata lumea indiferent cat de pasiv sau in orice alta ipostaza in care erau… Am alergat asa pana la intersectia cu Spitalul de urgentza Floreasca si deja era plin de oameni care se tarau pe jos si care erau in continuare erau loviti cu bestialitate. Mi-e imposibil sa cred ca nimeni din blocurile alea nu a filmat sau nu a facut poze la ce s-a intamplat. Eram ingrozit pur si simplu…ma taram pe langa blocurile aleacautand orice situatie de iesire. Am avut mult noroc si am gasit un gang prin care am trecut in spatele blocului si am fugit si mai tare acolo spre victoriei unde imi parcasem masina. Cand am iesit aproape de City Bank am intrat in masina …si in fatza mea am vazut ca strada era blocata…la prima intersectie semaforizata cum se iese din pasajul victoriei pe Stefan cel Mare. Taximetristii pot confirma asta.
Practic jandarmii blocasera strada sa poata sa ii fugareasca pe suporteri si sa ii bata in ultimul hal. A FOST PREMEDITARE!!!! L-am sunat pe prietenul meu si mi-a zis ca era pe caderea bastiliei …ajunsese si el pe o strada laturalnica. Am luat-o prin spatele blocurilor si am ajuns acolo… Tremura, isi luase din cate imi zicea cel putin un baston in cap si mai multe pe spate. Am demarat si credeti-ma ca nici nu mi voiam sa opresc la semafoare…voiam sa ma indepartez de macelul ala… Nu pot sa cred ca asa ceva se intampla si niste adolescenti (marea… marea majoritate erau adolescenti) sunt facuti pur si simplu cobai de antrenament pentru jandarmi! Si nu au fost numai jandarmii, era si politia …se blocase zona si ne alergau, ne bateau, ne macelareau, fara nici un alt scop decat de a-si varsa ura, de a se refula fiecare jandarm in parte. Si nu stateau sa ne astepte si sa dea…alergau dupa noi trecei prin fatza lor alergand si simtea ca trebuie sa vina spre tine si sa dea …. Oamenii aia care se tarau pe jos….Ma repet stiu …dar era ingrozitor… nu am mai vazut asa ceva decat la televizor cu minerii si cu ce se intampal acum in Ungaria!

Mi se rupe ca a castigat Dinamo, a furat parerea mea….Steaua nu a avut nici o sansa. A fost macelarita cu suporteri cu tot!!!

Va rog din respect pentru ce a fost acolo ….publicati aceasta poveste …asa cum s-au intamplat evenimentele…lumea trebuie sa stie adevarul. Am ajuns acasa si am citit ca un suporter a murit impuscat acolo…Nu se mai poate, jandarmii aia nu au creier deloc…au ura …. pentru ei a fost un antrenament o nebunie…. Nu imi vine sa cred ca am scapat dupa tot ce a fost acolo…. nu vreau sa ma mai duc pe stadioane… Ma seaca ingrozitor ca acei jandarmi sunt doar uniforme si nu pot sa plateasca toti pentru ce au facut….Lumea merita sa stie ce se intampla…. e ca si cu acei politisti care brutalizeaza persoane ca doar sunt politisti….

Nu mai imi gasesc cuvinte si nici nu mai stiu ce sa zic… Sper doar ca lumea va afla. Aveti mailul meu…nu am avut o adresa de mail a dumneavoastra, pe care sa trimit aceasta istorisire… puteti sa ma contactati la adresa aceea de mail, eventual va dau nr de tel si va povestesc orice altceva va intereseaza. Oricum oameni din blocurile alea pot povesti ce s-a intamplat …erau fff multi la ferestre.



--
Sorin SUCIU
Software Developer
GECAD Technologies / AXIGEN
Tel: +40-21-303-2080 Fax: +40-21-303-2081
mail: sorin.suciu@axigen.com
web: http://www.axigen.com