Sunday, February 19, 2012

Chihlimbar

 Mama avea ca pandantiv la un lantisor de aur o lacrima de chihlimbar in care era prinsa o furnica destul de bine conservata. Aflasem ca un chihlimbar foarte vechi si ca furnica e o insecta straveche. Ma zapaceam in fata lui de atata groaza si fascinatie. In mintea mea, furnica aceea umblase pe un dinozaur inainte sa fie prinsa in rasina, era o furnica istorica, nemaivazuta, si chihlimbarul acela valora probabil milioane de dolari. In acelasi timp, toate lucrurile astea ma ingrozeau. Tineam piatra in mana si mi se parea ca furnica se misca, ca statea altfel in fiecare minut, chiar mi s-a parut ca a disparut din bijuterie la un moment dat.
Anii au trecut, nu stiu ce s-a mai intamplat cu bijuteria, aveam prostul obicei sa port si sa pierd sau sa stric toate bijuteriile mamei. Locuiam in continuare undeva foarte sus, intr-o casa napadita de furnici. In fiecare vara, furnicile urcau rabdatoare zeci de etaje si ajungeau tocmai in baie, ca sa bea apa. Treceau peste mozaicul din granit, probabil peste alte insecte incremenite in piatra, si incercau sa-si gaseasca o casa intr-o crapatura de zid sau un colt de lighean. Intr-o seara, stand in pat si uitandu-ma la luna, am observat o raza care lumina ceva galbui dupa piciorul unei comode. M-am dus sa vad despre ce este vorba si am ridicat de jos chiar pandantivul de chihlimbar. In jurul lui stateau ingramadite mai multe furnici iar eu m-am simtit ca si cum tocmai stricasem o biserica cu zeu cu tot.
Cred ca o sa-mi cumpar din nou o bijuterie de chihlimbar. Probabil tot un pandantiv. Am gasit vreo doua modele frumoase si intr-un magazin online de bijuterii foarte dragut, Silver Box. Poate am noroc si nimeresc de data asta un chihlimbar cu cu o libelula paleolitica prin el. Si daca povestea se va repeta si va atrage un popor de libelule, promit sa le donez lor bijuteria

5 comments:

K. said...

Ar fi frumos să găsești o furnică de chihlimbar care să fi înghițit o bijuterie scumpă și iremediabil pierdută în corpul ei uriaș de insectă estetică.

Iren said...

Da, ar fi frumos. Dar nu as putea sa o port ca bijuterie, ca mi-ar parea prea rau de ea :(

K. said...

Eu cred că te-ar purta ea pe tine ca ceas de mână prețios. Să-i mai spui și ei din când în când cum e vremea și cât mai e kilogramul de aur :)

Iren said...

Sper doar sa nu ma puna sa fac Tic Tac.

Anonymous said...

da, s-ar putea sa vina libelule la inmormantare :))) hihi!
am si eu un medalion de chihlimbar, iar cand il port, toata lumea ma intreaba: ce insecta are in el? de parca chihlimbarul e musai sa contina o insecta. eu raspund de fiecare data ca nu am insecta, insa ma gandesc sa incep sa raspund ca e un purice, care nu se vede bine :)