Thursday, January 31, 2008

Oamenii-origami

Oamenii-origami cred in asternuturile intinse de hartie ale acestei lumi minunate. Nu cred in ambalaje si gunoaie din hartie, pentru ei orice bucata de hartie este un potential partener. De aceea ei pot fi vazuti culegand de pe trotuare si stalpi bucati de afise, fluturasi si postere sau se costumeaza in oameni de servici si fura hartia abandonata din birouri. Toate casele lor sunt laboratoare ezoterice de golemi unde toate aceste deseuri sunt reinventate.
Toti oamenii de hartie cred in mitul lui Pygmalion pentru ca toti sunt creatia cuiva. De fapt, ei cred in creatie.punct, nu cred in critica, in negatie si in blazare.
Stiu multa geometrie si au inteligenta vizual-spatiala, chiar daca de multe ori e nedescoperita.
Ei se pliaza si se rasucesc, invartesc in functie de ceilalti, situatie sau dorinta. Fiind atat de flexibili, le este foarte usor sa inteleaga ectropia si entopia si rostul universului din care fac parte. Pot deveni orice, dar raman in sinea lor niste blande fapturi albe. Isi pot duce calcaiul la gura si gura la omoplati dar nu cred in circ si in dresaj. Nu poti sa faci un om-origami sa devina ceea ce nu vrea sau nu poate.
Se tem de tipografii si de tipografi, de cerneala si foarfeci. Cand trec pe langa librarii insa, se uita cu jind la carti si sunt fericiti atunci cand isi trec mainile pe deasupra unei file de caiet A4.
La finalul vietii se transforma in cocori de hartie inainte de a disparea definitiv.

15 comments:

natalia said...

ce frumos!! mi-ai facut ziua mai frumoasa cu postu asta!!:)

Anonymous said...

http://www.petercallesen.com/index/index2.html

nu stiu daca il cunosti. asta mi se pare un artist adevarat...care poate chiar sa manance hartia:)

Anonymous said...

vorbesti frumos despre poporul tau.

cerv said...

de fiecare data cand citesc povestile tale inalte o aud pe Sanda Taranu, comentatoarea Teleenciclopediei, vorbindu-mi despre subiectele senzationale care ma inconjoara si pe care n-am timp, sau.. n-am ochii educati sa le observe.
mersi :)

Ionouka said...

dintotdeauna m-am gandit ca visele mele sunt de hartie, fiindca au mult alb in ele si fosnesc usor cand simt ca ma trezesc. oare oi fi si eu un om origami? mi-ar placea. oricum nu mi-a placut niciodata cerneala. murdareste.

Anonymous said...

Imi plac la nebunie povestioarele.Origami- people si cea cu elefantul de portelan...incep cu ceva real si dupa aia,treptat,te trezesti intr-o lume in care oamenii se pliaza, elefantii se lipesc :)

Anonymous said...

Golemi, sunt mistici, originali. Un golem de hartie e ceva extraordinar, si se potriveste atat de bine. Cuvintele dau viata, si unde mai bine decat pe hartie.

Anonymous said...

habar nam cine, unde,de ce, cum.
te rog, scrie o carte.
despre fictiune, despre origami,ceai sau vaci care pasc stele.
fao pentru mine.:D
iti ador blogul si aproape fiecare cuvant scris aici.
mai putin "demoni"
da, mi se face pielea de gaina :)

Unknown said...

M-ar interesa si povestea celor din imagine.

http://www.zingman.com/origami/oriPics/octopi/octopi01_640.jpg

Trebuie sa fii vazut lucruri minunate.

Iren said...

multumesc :)

ultimul anonymous: pai chiar scriu o carte, nu e chiar cu demoni dar e cu monstri :D

Adina Rusu said...

Este un articol minunat!! M-am regasit in cuvintele tale si sunt mandra sa ma pot numi un om-origami. Iti multumesc din suflet pentru aceste cuvinte care mi-au inseninat ziua!

Te astept pe tine si pe toti cei care sunteti interesati de origami, sa va alaturati primului forum din Romania dedicat acestei arte. Adresa este: http://origamiromania.forumgratuit.ro

Unknown said...

ectropie=defect de malformaţie congenitală a unui organ la care partea internă cu mucoasă este întoarsă, astfel ajungând în exterior.
cat despre "entopie" se pare ca nu exista in Dex...
deci, ce are malformatia congenitala cu universul?
in rest foarte draguta povestea...
sper sa nu fie cu suparare :)

Iren said...

greseala, am uitat un r. era entropie de fapt :)
in ceea ce priveste ectropia - oamenii origami au parti intoarse pe dos. le-ai putea spune malformatii dar pentru ei sunt normale. isi poarta inima la rever :)

Unknown said...

m-am gandit eu cu r-ul :)
nu de alta dar eu sunt "rrrr-ita" asa ca stiu ca inseamna sa il uiti mereu
iar cu restul ai dreptate... trebuie sa intru in starea de "out of the box" ca sa imi imaginez niste omuleti intorsi pe dos... eu sunt vizuala de felul meu si pana nu vad nu inteleg

cat despre restul, e o placere sa iti citesc blogul

Iren said...

si eu sunt raraita uneori. de fapt, nu-l pronunt uneori, trec peste el :)
multumesc frumos