Monday, February 09, 2009

Cum citesc

Klara ma intreaba ce ritualuri de lectura am.
Am foarte putine ritualuri pentru ca sunt un om destul de haotic si dezordonat si nici macar ritualurile nu-mi ies asa cum trebuie.
Cel mai mult imi place sa citesc cu capul in jos si picioarele pe pereti, nu citesc in baie pentru ca stric cartile dar citesc la soare si cel mai frumos ma simt cand citesc pe nisip, pentru ca intra scoici mici in cotorul cartii si le descopar iarna. Citesc orice fel de carte daca ma prinde, poate sa fie de istorie, autobiografie, de biologie sau atlas. De obicei cartile ma prind de degete si raman in mana mea pana le termin. Mirosul de carte veche ar trebui transformat in miros de parfum. Nu scriu nimic pe carti, cand eram mica eram obsedata sa-mi scriu numele pe carti, din 3 in 3 pagini si numele animalelor mele si numele bibliotecii mele care din nu stiu ce motiv obscur se numea "panda peny" (:-\). Acum nu mai scriu nimic pe nicio carte, incerc insa din rasputeri sa nu mai indoi paginile. Asta pentru ca mereu adorm citind si cartea cade dupa pat, printre perne, uneori ma trezesc ca am dormit cu capul pe carte, asa tare sau lucioasa cum e si toate cartile mele au margini indoite sau seamana cu niste acordeoane. Incerc sa ma las si de mancat bunatati cand citesc. Prea multe carti au fost injunghiate cu visine din dulceata si nu au avut pansamente sa se oblojeasca.
Imi place sa citesc cartile care-mi plac mult pe bucatele, ca sa nu se termine repede. Nu pot sa citesc in pat pentru ca mi se face instantaneu somn. Imi place insa sa citesc la lumina veiozei, ghemuita intr-un fotoliu. Imi place sa imprumut carti si ma supar foarte rar daca nu mi se mai dau inapoi. Cartile sunt facute sa mearga, nu sa prinda radacini. Nu le cumperi in ghivece, doar. Nu-mi place sa am biblioteca, imi place sa tin cartile unele peste altele, in munti colorati, oriunde se gaseste un loc liber.

15 comments:

Iren said...

pot oricand sa cumpar cartile care nu s-au intors. consider ca le-am facut cadou.

Antoaneta said...

Pai raspunsul era simplu, citesti cu drag, restul sunt amanunte:) Nu stiu daca ai citit Calvino (povestiri), pentru mine omul asta e deasupra cartilor, eu ma astept sa ma trezesc cu ele mergand prin casa sau pe acoperisuri, sarind prin crengi, au prea multa viata in ele.

Iren said...

N-am citit dar o sa citesc.

Sinbad said...

In materie de carti sper ca si tu vei sfarsi prin a admite ca este mai important sa le scrii pe ale tale decat sa le citesti pe ale altora.

Unknown said...

Am citit Calvino (Daca intr-o noapte de iarna un calator) si nu mi-a placut... aproape deloc; e una dintre cartile pe care nu le-as recomanda, desi e foarte posibil ca celorlalti sa le placa :)

ritualuri? nu am; imi place sa citesc, oricum, oricand, oriunde, de preferat, insa, in liniste deplina.

bogdanrazvan said...

si eu ma cam supar daca nu se inapoiaza cartile. lucrez o zi primesc 30 ron cumpar o carte si apoi sa dau cu piciorul? nu pare prea fain

fedaykinn said...

apropos, dar cartile de colorat cum le cititi? ca mie mi se pare foarte important :)

Diana Adela Martin said...

si pe mine m-a bucurat calvino! cosmicomicarii si palomar si iubiri dificile si baronul din copaci.

e un jucaus de clasa-ntai :)

Darael said...

@ fedaykinn - intotdeauna cartile de colorat ne lasa sa spunem noi cuvintele... de aceea incep de la ultima pagina, cu grija mare sa nu colorez dincolo de linia impusa....

Incze Klára said...

Ma bucur mult ca ai scris:) - multumesc.

Antoaneta said...

Calvino..."Daca intr-o noapte de iarna un calator" e mai mult un exercitiu, a la Borges. Dar "Cosmocomicele" si mai ales si mai presus de orice - "Orasele invizibile", sunt dincolo de orice categorie si categorisire. Eu nu pot trai fara "Orasele invizibile", am facut-o o data cadou si apoi am suferit pana la urmatoarea calatorie in Italia.

A propos de ritualuri...imi plac bibliotecile mai mult, pentru ca sunt si carti vechi, si mirosul e unul anume, imi las privirea sa rataceasca printre rafturi, asa am dat peste o carte despre figurile feminine din mitologia rusa (Mother Russia) si alte doua de antropologie despre insule. Raman deschisa posibilitatilor, chiar daca eu am venit sa caut alte carti.

Anonymous said...

mie-mi plac povestile pentru copii.rusesti si chinezesti.

Iren said...

klara: cu placere

Luminitza: http://www.youtube.com/watch?v=jJGRWkj1c1o&eurl=http://mygarden.tumblr.com/page/3

povestile rusesti imi plac si mie mult, mult. nu stiu daca ai vazut-o la mine pe tumblr.

Anonymous said...

nu vazusem inca desenul asta animat!foarte frumso cum de la iarna geroasa ajungi in casa iepurasului la focul din soba!asta e tipic rusesc!mai lipsea o votka!cu lamaie;-)

Mikka said...

... Parca ai fi eu... :)
Munti de carti colorate, dulceata de visine, scoici in cotor...
Carti acordeonice, citituri si ritualuri haotice...
Parca... :) :) :)
Multumesc de buntati!