Wednesday, February 14, 2007

Nu-mi plac sfaturile ( post sfatos)

Discutam cu Iulia despre sfaturi.

Demult, oamenii se strangeau la Sfat. Era prilejul sa judece, sa hotarasca si sa arunce cu pietre. Sfat pare un cuvant atat de blajin, intelept si batranicios, genul de cuvant care nu face rau nimanui. Dar ...
Eu cred ca oamenii nu se pot abtine sa dea sfaturi pentru ca atunci cand tii sfaturile in tine, cand ti le inghiti pe nerostite, au un gust tare amar. Si tu nu vrei sa te simti rau din cauza asta si sa te simti vinovat. Chiar daca vrei sa dai sfaturi unei persoane la care tii mult, mult si de soarta careia chiar iti pasa, multe sfaturi nu sunt tocmai dezinteresate. Pentru ca vin din experienta ta, din principiile, valorile tale si stii de multe ori ca nu se potrivesc altcuiva. Dar asta nu te opreste sa nu soptesti la urechea celuilalt indicatiile care trebuie, intr-un moment in care cineva e vulnerabil. De fapt, de multe ori sfaturile nu sunt altceva decat critici sau ordine deghizate in piele de miel. "Eu as face, eu nu as face asa, nu vreau sa te influentez dar...". Si uite asa reusim sa schimbam persoane pe care am promis ca nu o sa le schimbam pentru ca am zis ca le iubim asa cum sunt, reusim sa le facem un pic mai ca noi sau un pic mai monstruoase, Victori Frankestein ce suntem! Sfaturile ar trebui sa fie cel mai rar lucru din lume, ar trebui sa vina la o rugaminte speciala, sa nu fie subiective si sa fie o recapitulare a tuturor solutiilor posibile.

nu e un sfat, dar faceti un drum pana la yoli vorbeste despre vremurile astea prea calde.

9 comments:

Anonymous said...

de acord, sfaturi putine(doar la cerere, daca se poate) si obiectivitate maxima; de multe ori, experientele negative traite de unii conduc la sfaturi gresite, care nu se vor aplica circumstantelor tale, dar care pot descuraja...lucky me, sunt greu-deloc influentabil :D

Anonymous said...

omg you are so right
io am realizat chestia asta si am ramas cu o sechela de cand m-am trezit dand niste sfaturi absolut cretine cuiva, noroc ca s-a enervat si m-a facut albie de porci, ca altfel nu ma tratam de boala asta :-S

Anonymous said...

cu cat inaintezi in varsta, cu atat parca esti mai sfatos si parca lumea din capul tau se ingusteaza.

Anonymous said...

intre sfaturi si analiza unei probleme este o diferenta foarte mica, uneori....

Anonymous said...

"Be careful whos advice you buy, but be patient with those who supply it. Advice is a form of nostalgia, dispensing it is a way of fishing the past from the disposal, wiping it off, painting over the ugly parts and recycling it for more than its worth."
Baz Luhrman is a nice person :)

Anonymous said...

"Sfaturile ar trebui sa fie cel mai rar lucru din lume, ar trebui sa vina la o rugaminte speciala, sa nu fie subiective si sa fie o recapitulare a tuturor solutiilor posibile."

sunt foarte de acord! pe de alta parte sfaturile pot fi privite si ca o incercare a celuilalt de a te face sa privesti si altfel problema (dintr-un punct de vedere diferit) - si atunci te imbogateste cu o noua viziune asupra ei. SAU poti cunoaste mai bine o persoana si prin intermediul sfaturilor ce ti le ofera. Nu m-au deranjat niciodata sfaturile altora (atata vreme cat nu degenerau in porunci), dimpotriva chiar imi face cateodata o deosebina placere sa ascult cat mai multe sfaturi de la cat mai multe persoane. e interesant sa vezi cum acelasi lucru e privit atat de diferit!

albeenah said...

poate e si o forma de a ne autovalida..."eu as face asha, eu as face asha"...e ca si cum ai zice...eu n-as face k tine...k eu sunt mai dashtept ;) Eu am ascultata muuulte sfaturi in seara asta Irene..stii tu de la cine...;) si tind sa-ti dau dreptate...mai nasol e cand chiar le ceri...te cam legi la cap singur atunci...huh?

Anonymous said...

hai bre ca sexagerati. oricat de mici d-zei ne-ar placea sa ne credea cre'ca avem aceiasi "problema" ca si ala Mare: ne lovim de arbitru' ala liber. daca sfaturile pot fi ale oricui, alegerile sunt DOAR si doar ale noastre. ale fiecaruia.

Anonymous said...

nici eu nu vreau sfaturi pe care nu le cer, ba chiar nu cer sfaturi mai deloc. :P
in definitiv oricum nu-si exercita dreptul. ai sa vezi cand dai un sfat cuiva, in afara cazului in care acea persoana are o admiratie groaznic de mare fata de tine, prietenul cu care vorbesti va respinge defensiv ideile tale spunandu-ti "da, dar..."(cautand sa-si justifice actiunile.
cu atat mai mult campania de sfaturi ar trebui sa inceteze mai ales ca nu au o utilitate evidenta :), nu?