Friday, April 17, 2009

Ornitologic

Filme radiografice cu pasari rasufland

A existat o perioada in care vrabiile aproape disparusera, apoi au aparut din nou in forta. Cand isi fac cuiburi, vuiesc toate blocurile si se bat pentru orice crapatura in zid care pare mai ferita si calduroasa. Ciorile si corbii devin vizibili mai ales toamna si iarna, in rest probabil pleaca in vizita pentru ca sunt destul de rare la vedere. Mai apar doar in dupa-amiezele sinistre de vara, cand canicula soarbe vlaga din fiinte. Atunci stau in copaci uscati si le sticlesc privirile a paguba.
Pitigoii - mai ales la sfarsitul iernii. Pescarusii si albatrosii se vad cel mai bine noaptea sau pe cerul de fantana, niste dungi groase albe-argintii. Penele de paun se zice ca aduc ghinion in casa. Mi-as face mp3-uri cu cantecul mierlei. Mi-ar placea sa inregistrez un colibri zburand deasupra unei lingurite cu miere. Porumbeii din oras s-au transformat in gaini mari si grase, si-au pierdut instinctul de conservare undeva, prin parcarea cu masini stinse.
Ce mi se pare fascinant la pasari sunt ochii lor vii, picioarele subtiri, cu piele uneori solzoasa, cu gheare in care poti vedea, daca sunt roz, sangele. Niciodata nu stau locului si daca nu le poti vedea intotdeauna, in mod sigur le auzi, sunt ca niste ghemotoace de puf in care au fost invelite de-a valma consoane si vocale tipate. Cand tii in maini o pasare care se zbate, realizezi cata putere poti sa ai de fapt si cat rau ai putea face daca nu ti-ai impune limite.

11 comments:

Antoaneta said...

Si ratele? Eu am o mare simpatie pentru ele, mai ales ca sunt si gustoase. Pe lacul mic din Parcul Carol sunt rate si gâste dragalase, vazusem si iepuri si testoase (daca or mai fi). Aici abunda cot la cot pescarusii si porumbeii, iar anul trecut am vazut o ciocanitoare superba, imensa, rosie in crestet. Colibri am vazut sambata seara, dar la Vancouver, pe-aci e prea frig:)

Iren said...

Antoaneta: nu pot sa mananc rate, imi sunt mult prea simpatice :(

Antoaneta said...

Exista vreun animal care nu e simpatic? Oamenii sunt antipatici, multi, si nu-i mâncam. QED

Lady Io said...

Langa blocul unde stau eu sunt doi copaci aproape identici. Unul este un copac obisnuit. Din celalalt se aude o galagie de nedescris - e plin cu zeci sau sute de vrabii. De fiecare data cand trec pe langa copacii astai ma intreb ce le-a determinat pe vrabii sa aleaga unul dintre cei doi copaci.

Anonymous said...

revenind:pana-n ziua de azi mi-e frica sa tin in bratze o gaina.si nu invers , cum spui:-)

Anonymous said...

Unii au pasari exotice, papagali, canari si alte cintatoare speciale.
Eu am o cioara :-).
Am salvat-o de la niste nemernici ce jucau fotbal cu ea cind s-a asfaltat strada. Nu stiu din ce motiv i s-a rupt, odata, ciocul la jumate si cind tinea ciocul inchis vedeai prin gaura circulara, limba rosie si ascutita. Îi cadea grauntele din cioc si nu mai putea mânca. I-am pilit ciocul pâna când cele 2 s-au unit. Arata a cioara cu ochi de pitigoi (scurt):-). Interesant e ca in vreo 2 saptamini a crescut inapoi. E cornos ciocul si seamana a fi dintr-un material precum gherele de la copite sau unghiile noastre intarite. Dar sunt deosebit de vascularizate.

Ciorii mele îi place la nebunie sa faca baie. Cred ca-si dorea sa fie peste... a gresit specia:-). Si e urâta "cu crengi" când e uda. Te sperii de o vezi si nu stii ce este... ca-n filmele de groaza... :-) In rest e deosebit de desteapta...

Dan Moldovan said...

eu nu pot sa mananc miel, asta da animal simpatic

Antoaneta said...

Hristos a înviat, Irinuca

metafizicx said...

fuarte dragut

Iren said...

Antoaneta: Adevarat a inviat :)

Iren said...

frenchmaria: :) si mie imi plac foarte mult ciorile, nu mi se par deloc urate. sunt simpatice si foarte destepte. poti s-o inveti diverse trucuri :)