Thursday, February 22, 2007

Despre substituti

Lumea asta este plina de substituti, toti imperfecti, toti vrand sa fie iubiti pentru ceea ce sunt. Poate pacatul lor este ca vor sa fie folositi. Da, folositi din placere e drept, dar vor sa fie folositi. Si sa fie acolo, sa se sacrifice. Chiar daca substitutul e un sapun, se va topi si va face spuma cu ravna si se va face lucios in sinea lui cand stapanul il va plimba de-a lungul corpului. Chit ca apoi stapanul il va arunca nervos in savoniera si-l va ciobi intr-un colt inca lucios, pentru ca nu este de fapt sapunul care-i place si care-i face bine la piele. Sapunul il va adora oricum, desi simte ca nu este iubit si apreciat. Si se va topi mai greu ca sapunul preferat, din grija si rabdare si asta il va enerva si mai tare pe stapan, desi il va folosi in continuare.

Imi este ingrozitor de mila de cei care au soarta sa fie substituti. Cei pusi mereu sa stea cu un pas in urma, care primesc ingrozitor de putin si considera ca, totusi, putinul asta e mult. Si sunt multi substituti care nu fac asta din prostie, sunt multi substituti care iubesc si dau mult. Si sunt mici si sufletisti si da, fac si ei greseli, pentru ca nu ar trebui sa accepte o situatie ca asta. Dar unii substituti nu stiu ca ei sunt substituti. Ei cred ca sunt titulari :(

Si acestea fiind zise, va intreb cum sa-mi fie mila de cei care folosesc substituti? De ce sa-i consider pe ei victimele? Pentru ca pana acum toti cei cu care am vorbit mi-au zis cat ii caineaza ei pe cei care se folosesc de substituti. Si cat de seaca e viata lor etc. Pentru mine sunt sadici si lasi; daca te-ai uita cu multa atentie la ei ai putea vedea in ei, undeva intr-o pivnita interioara, un calau imbracat in piele neagra, cu masca pe fata si cu suvitele parului unei vrajitoare decapitata inca printre degete.

10 comments:

Anonymous said...

Ciudat, aseara chiar la substituti de acestia ma gandeam si eu. Si ma intrebam cum o fi sa nu fie folositi, sa se iroseasca.

Anonymous said...

Dar nu-i aşa că se întâmplă uneori să ai un substitut şi să nu-ţi dai seama chestia asta, pentru că eşti singură sau pentru că e mai uşor să ai un substitut şi te minţi... Atunci cum e, când îţi dai seama că ai folosit fără să vrei şi că acum vrei să arunci?

Anonymous said...

"You and I have a special talent. And I saw it immediately. We're the substitute people” - Elizabethtown - did you see the movie?:)

Anonymous said...

You think we look pretty good together
You think my shoes are made of leather

But I'm a substitute for another guy
I look pretty tall but my heels are high
The simple things you see are all complicated
I look pretty young, but I'm just back-dated, yeah

Substitute your lies for fact
I can see right through your plastic mac
I look all white, but my dad was black
My fine looking suit is really made out of sack

I was born with a plastic spoon in my mouth
The north side of my town faced east, and the east was facing south
And now you dare to look me in the eye
Those crocodile tears are what you cry
It's a genuine problem, you won't try
To work it out at all you just pass it by, pass it by

Substitute me for him
Substitute my coke for gin
Substitute you for my mum
At least I'll get my washing done

Anonymous said...

s-ar putea ca lucrurile sa stea taman invers. iubirea neconditionata, in nici un caz, nu poate conferi statut de substitut. ca suntem suficient de orbi si de mandri de asta e evident. "substitutii" ne mai ajuta sa trecem strada lasandu-ne impresia ca noi am fi bastonul alb... si s-ar putea sa nu ne dam seama niciodata cat de "titulari" suntem! vezi, vorbesc la persoana intai ...

Anonymous said...

katie: eu am fost si in situatia de substitut si de cel care se foloseste de substituti. si a fost oribil in ambele situatii. si de fiecare data am fost constienta de rolul meu. nu cred ca exista oameni care se folosesc inconstient de cineva. intotdeauna stii. si cand te folosesti de cineva in mod premeditat....

alina: nu am vazut filmul.

anonymous: da, sunt de acord ca iubirea neconditionata nu are cum sa confere statut de substitut. dar mi se pare pacat de ea cand nu inseamna nimic pentru cel caruia ii este data :)

Anonymous said...

andressa: eu nu cred ca e ok sa folosesti ceva doar de dragul de a nu-l lasa se iroseasca. e ca si cum ai zice:" ia uite ce serviciu mare iti fac eu, te ajut sa nu te irosesti!"

Anonymous said...

daca toate energiile din universul asta indiferent cum se consuma, nu se pierd, atunci cu atat mai mult iubirea, neconditionata, neimpartasita si deci generatoare de suferinta, in cel mai neferict caz, aduce cunoastere. ce vorbe nepotrivite pentru un inceput de weekend...

Anonymous said...

irene,
eu nu spuneam sa fie folositi ca sa nu se iroseasca. ma intrebam insa cum se simt ei, substituii, stiind ca sunt substituti.
isi pot ei depasi conditia?

Anonymous said...

andressa: sorry, am inteles aiurea.
in mod sigur un substitut isi poate depasi conditia asa cum, la fel de bine, se poate resemna. cred insa ca unii se simt foarte comod asa, se obisnuiesc cu ideea si nu mai fac nimic.