Thursday, April 03, 2008

Scurtatura

Desire paths

Desire Path: A term in landscape architecture used to describe a path that isn't designed but rather is worn casually away by people finding the shortest distance between two points.

Desire path suna mult mai bine decat scurtatura. Scurtatura imi da impresia doar de comoditate, lene, graba, totul in interes personal. Desire path te duce cu gandul la legaturile dintre dorintele oamenilor si cum niste necunoscuti construiesc ceva impreuna. Pornesti de la o dorinta care nu te priveste decat pe tine si ajungi la altceva.
Cum se construieste o scurtatura?
Cineva o ia pe pamant sau prin iarba pentru ca se grabeste si astfel scurteaza drumul.
Cineva trebuie sa fie indraznet ca sa-si creeze singur o cale. El e arhitectul intamplator si amator care hotaraste care este de fapt drumul ce mai bun si face mental calculele necesare. Nu se stie ce busola interioara ii spune sa o ia pe acolo si nu un metru mai incolo.
Nu este de ajuns o singura persoana pentru a se batatori noua cale. Mai trebuie un indraznet si inca unul si inca unul. Si cumva, desi nu vad urmele celui dinainte, merg exact pe unde trebuie. Apoi apar cei ce contureaza scurtatura si o adancesc pentru ca au acum ce urma.
Apoi apar si cei ce inainte foloseau asfaltul dar nu aveau curaj sa inceapa ei constructia noului drum.
Apoi apar cei care o iau pe acolo, pentru ca daca exista trebuie folosit.
Si, evident, mai trebuie luati in consideratie si cei ce folosesc drumul oficial de asfalt in continuare, pentru ca nu este frumos sa calci pe iarba. Ei participa la constructia drumului prin neparticipare si sunt la fel de importanti ca toti ceilalti.
In 28 ani am reusit sa creez doar o scurta poteca in parcul Floreasca cand eram mult mai mica si mai curajoasa. In rest mai degraba am mers pe adanciturile altora.

Sunt foarte putine scurtaturi pe care le vezi evoluand in asfalt. Daca in alte parti evolutia asta este considera perfect normala, la inceput fiind drumul ales de cetatean, si apoi cel ales de arhitect, la noi, de obicei se replanteaza iarba unde a fost tocita sau apar tablite care scriu negru despre amenzile pe care le vor primi cei ce mai indraznesc sa foloseasca scurtatura. Uneori, oficialitatile santajeaza si planteaza flori. Cine ar avea inima sa-si mai faca poteca prin flori?

Cel mai mult imi plac oamenii care traverseaza si astfel construiesc zebre. Sau se dau jos din masini si fac statii de autobuz noi. Ca astea sunt scurtaturi invizibile. Chiar daca uneori primariei ii trebuie cativa ani buni ca sa tina cont de dorinta oamenilor. Si o sa-mi placa si mai mult cei care o sa construiasca leoparzi sau scoarte de mesteceni sau orice altceva din trecerile de pietoni. Voi nu v-ati plictisit de zebre?

*ps:Am uitat ca de fapt am mai facut o scurtatura in anii astia, chiar daca e doar virtuala: follow this yellow link.

5 comments:

Anonymous said...

:)

Am urmarit o scurtatura luand nastere si devenind oficiala.

La Universitate, iesirea de la Metrou dintre TNB si "scurtatura" peste pajiste inspre intrarea principala a teatrului, ce acum este marcata si are chiar si bancute (sau cel putin avea, inainte sa plec eu din tara).

Intotdeauna m-a fascinat bucatica ceea - ani intregi in care bataturile pasilor erau vizibile si iarna si vara, si incercarile la fel de constante ale primariei (sau cine o fi fost responsabil) de a face scurtatura sa dispara.

Pana la urma, au oficializat-o.

M-am bucurat cand au facut-o, era rezultatul eforturilor unor oameni care nu se cunosteau de a schimba cumva geometria orasului.

Motivele (comoditate, gigi contra, bucuria refacerii scurtaturii dupa fiecare trecere a oamenilor cu greble si sapaligi) sunt neimportante. Am reusit sa schimbam (chiar si atat de nesemnificativ) un detaliu din oras.

Anonymous said...

pisico, dumneata iti expui blanita la lume. e normal ca lumea sa vrea sa te mangaie sau sa iti lege o cutie de conserve de coada.

Anonymous said...

Facusi un typo: corect ar fi "dinspre TNB" si nu "dintre TNB".

Si totusi, recunosc ca imi place oarecum typo-ul - este din aceeasi familie cu bancul "care este diferenta dintre un crocodil?".

Anonymous said...

- calea cea mai lunga e si mai sigura? sau doar ptr ca e cel mai ades folosita.
- calea cea mai scurta iti ofera frumusetae drumului, bunatatea calatorilor o gasesti pe calea cea mai lunga.
-Cel mai mult imi plac zebrele care tergiverseaza si astfel construiesc oameni
- si mai era si un short (h)aircut,nu?

Anonymous said...

si daca ploua ce faci pe unde o iei? ahahaha