Tuesday, December 11, 2007

Despre mersul la ginecolog in Romania

Nu stiu cati barbati se satura uneori sa fie barbati. Am auzit in schimb multe femei spunand "nu mai vreau sa fiu femeie, e mult prea greu". Cu cat ai un trup mai mic si delicat, cu atat orice problema devine un capat de lume si-ti da viata peste cap.
E greu de inteles cum e cu mersul la ginecolog daca nu ai fost niciodata. Mai ales ca parte din mersul la ginecolog este gasirea unui medic ok. Obstetrico-ginecologia este un domeniu unde e foarte important sa dai nu numai de un medic bun, dar si intelegator si plin de grija, dar astia sunt mai rari decat tigrii sumerieni. Si daca nu e intelegator si plin de grija, atunci macar bun sa fie :))

E un subiect foarte delicat mersul la ginecolog. Mai ales in Romania.
Eu nu am avut niciodata un prieten care sa vina sa stea cu mine inainte sa intru la medic. Cuvantul ginecolog, acest Bughimen al sexului, ii tinea foarte departe. Foarte multi au atitudinea "nu stiu, nu inteleg, e treaba ta, tu ai facut sex si, desi am fost si eu pe acolo, nu cred ca e responsabilitatea mea sa fiu alaturi de tine in ceva atat de femeiesc". Din pacate, cam asta e atitudinea multora, de la parinti pana la medici. Sunt o gramada de fete tinere care se trateaza cu medicamente recomandate pe forumuri sau de alte fete si-si fac mai mult rau. Dar ori le e jena sa mearga ori nu au cum sa justifice acasa suma mare care le trebuie. Cert este ca habar nu au cat de important este sa mearga la control. Apoi cresc, dar tot nu au invatat lectia.

Pentru ca mersul la ginecolog nu numai ca este foarte neplacut dar este si foarte scump. De multe ori tratamentele sunt date aiurea ( tratamente foarte scumpe), problemele dispar pe momenta dar apar iar curand si trebuie sa revii si sa faci iar analizele care costa foarte, foarte mult. Iar testul Papanicolau, desi un test extrem de important, nu este niciodata obligatoriu. Si nici nu stii la ce foloseste, pentru ca nu prea sta nimeni sa-ti explice.
Daca risti sa nimeresti la un doctor foarte "binevoitor" ( adica "ia, mai bine iti dau tratament dupa ureche decat sa mai dai tu bani pe analizele astea scumpe ca stiu ca salariile sunt mici) e posibil sa nu ti-l mai faci niciodata. Pentru ca daca nu intrebi, nu ti se raspunde. Si uneori ti se raspunde sec, fara amanunte. Se pare ca multi ginecologi considera ca informarea nu tine de meseria lor.

Mersul la ginecolog poate sa fie una din cele mai necivilizate experiente pe care le-ai avut vreodata. Daca nu ai de unde sa dai de la 700 de mii pana la un milion de lei pe o consultatie intr-un loc unde esti privit ca un om care merita respect, te duci intr-o clinica unde, cu trimitere, poate fi si gratis. Dar acolo vei sta si vei astepta ore in sir, se va sari peste programari si te vei simti ca un animal de turma. Si cand te vei aseza pe foarte placuta masa de consultatie, te vei trezi la un moment dat ca omul care aprovizioneaza cabinetul cu apa te priveste in acel punct fix, din cadrul altei usi.
Acolo doctoritele ( pentru ca de obicei sunt doctorite) te reped si tipa la tine si nu-ti explica niciodata ce e in neregula cu tine. Acolo te pun sa bei un litru de apa in 20 de minute pentru ecografie si apoi sa astepti o ora. Apoi uita de tine in sala de asteptare. Uneori, sala de asteptare se umple de femei mult prea bine hidratate, din care unele insarcinate, si daca bati la usa si spui ca nu mai poti, iti zic minute in sir "numai un pic". Si tin sub cheie WC-ul de pe hol, Doamne-fereste sa renunti la pretioasa apa si si sa piarda banii pe ecografie.
In locurile astea inca se dau mita pachete de cafea si tigari.

Daca ai insa multe mii de lei de dat, te duci in cabinete unde esti tratat ca un om, nu ca o fiinta care merita tot dispretul pentru ca are o viata sexuala.
Date fiind toate acestea, este de inteles de ce atatea femei nu merg la ginecolog, nici macar cand au probleme. Din pacate, amana si amana pana cand este prea tarziu.

In ianuarie, 20 - 26, anul viitor, sub egida ECCA, va fi organizata Saptamana Prevenirii Cancerului Cervical in Europa.Cu prilejul acestui eveniment, Petitia Stop Cancerului Cervical va fi inaintata Comisiei Europene si Parlamantului European. Semnaturile adunate din intreaga Europa (speram sa adunam un milion de semnaturi) vor avea drept scop sensibilizarea factorilor de decizie europeni cu privire la efectele acestei boli, printre singurele forme de cancer care poate fi depistata si tratata in totalitate. Vom incerca sa obtinem sprijin legislativ in vederea facilitarii accesului ( acum ingradit de costurile mari sau lipsa de informatii) la servicii de testare (Testul Papanicolau) pentru toate femeile din Europa. Evenimentul nu implica promovarea niciunui medicament, vaccin sau a oricarui alt serviciu medical initiat de vreo firma sau corporatie de medicamente.

Spotul campaniei

Dati click AICI si semnati petitia electronica Stop Cancerului Cervical.

21 comments:

Anonymous said...

jos palaria!

fely said...

ai perfecta dreptate cu tot ce ai scris despre cabinetele ginecologice din Romania si din nefericire situatia nu e mai buna nici macar in maternitatile "fabricilor de copii" de genul Filantropia sau Giulesti.
merci de linkul petitiei.

Anonymous said...

Din pacate este foarte adevarat. In plus, imi aduc aminte, cand am fost prima data, nu stiam nici la cine, asa ca ma incercat mai multe cabinete pana am gasit pe cineva ok (recomandat de o prietena). Cum fiecare doctor(ita) nu sta la discutie cu tine pana nu iti face un control fizic, va puteti inchipui ce placere (3 zile dupa vizita la un doctor, nu imi mai ardea de nimic).

Macar dupa ce gasesti un doctor cu care te intelegi si in care ai incredere, apoi stii cat de cat la ce sa te astepti, si daca nu e nimic deosebit, doar 1 data pe an, pt Papanicolau.

Cea mai mare greseala - mersul la spital / clinica unde se intra pe baza de pile/aranjamente/cu trimitere. Normal, mers doar la cabinet, cu progamare (trebuie neaparat sa existe conceptul, desi de multe ori se respecta doar partial, pt ca doctorii buni sunt prea solicitati si apar urgente - gravidute)


Ginecologii la noi mai mult se ocupau de chiuretaje, sunt mai rari cei care se pricep sa iti recomande o metoda contraceptiva personalizata, si foarte putini sunt receptivi la acest aspect.

Mihai said...

ce inseamna daca semnez online o petitie pentru stoparea cancerului cervical... se va opri?..

Iren said...

da, femeile vor descoperi din timp ca au cancer si il vor putea vindeca.

Anonymous said...

Da. E trist! Eu nu sufar barbatii ginecologi, cu toate ca se spune ca sunt cei mai buni. Am avut neplacerea de a da peste un asa-zis doctor, caruia nu prea ii tacea gura: in ce pozitii iti place sa o faci? O are mare? Ti-o trage si altfel? Iti place sa ti-o tragi? WTF?? Nici nu stiu cum m-am imbracat si am rupt usa cabinetului. De atunci merg numai la "doctoritze"

costina said...

Din pacate instrumentarul ginecologic si mentalitatea manuitorilor acestui instrumentar nu s'au schimbat din Evul Mediu. Se fac avioane cu reactie, operatii cu laser, insa cand vine vorba de ginecologie...tot acolo suntem.

Chiar daca stii sa mergi la control...de unde stii care e doctorul bun? Care nu te va trimite cu capul copilului iesit sa nasti in alta cladire? Care nu te va nenoroci pe tine sau copilul tau?...

Da, in clinicile private ai macar un minim respect pentru fiinta umana. Nu stiu ce sa spun insa despre profesionalism, unde te poti simti cu adevarat in siguranta.

Anonymous said...

Ai scris despre Papanicolau..eu am facut testul insa nu mi l-a "citit" nimeni". Pentru ca se pare ca treaba lor se opreste acolo, la recoltare si trimiterea la analiza. Am sunat un prieten care e medic ginecolog, m-am asezat pe o bordura si i-am citit tot ce scria pe foaie. Cu un an in urma facusem un chiuretaj biopsic pt ca o doamna dr. a vazut ceva in neregula in mine si m-a banuit ca as avea un cancer..Am trecut prin focurile iadului la Fundeni. Nu am avut nimic. Am plecat din tara sa ma "caut", m-am intors dupa sase luni si am mers la alt dr. Ce crezi?! Minune cereasca! Nu am avut nimic de fapt. Dna dr. la care am mers (cea noua) s-a socat cand a auzit prin ce am trecut..Nu mai conteaza, oricum suntem tara tuturor mizeriilor. Si da, nu mergem la dr. pentru ca ne e frica! Groaza! Nu suntem educate sa mergem la dr din vreme, nu suntem educate sa mergem la dr la primele simptome. Pt ca mersul la dr este echivalent cu un chin.In afara de felul in care medicii trateaza pacientele..

Anonymous said...

trebuie sa merrgi la ginecolog pentru a identifica daca ai cancer cervical?

adica suna a afectiune a coloanei nu a xeroxului...

Iren said...

absolut.nimic.org: Cancerul cervical este o boala in care celulele normale se transforma in celule maligne (canceroase) in tesutul cervical. Cervixul este portiunea cea mai joasa si mai ingusta a uterului (organul cavitar, sub forma de para in care creste fatul). Cervixul face legatura intre uter si vagin.

Vladimir said...

interesant :) oricum in oras gasesti la greu cabinete de ginecologie decat
paine calda...in legatura cu instrumentele,poate nu dorim sa evoluam aceasta tehnologie daca ar evolua fiecare femeie ar avea aparat portabil acasa,ceva de genu .e o meserie "banoasa: L)).In plus nu mi-ar fi rusine sa conduc pe cineva la ginecolog,nu ma dau lovit la chestii din astea.

Anonymous said...

Probabil prietenul universal al femeilor beneficiaza constant de suport la venerolog atunci cand baiatu' il intreaba despre si ce-i mai spune clamidia si... de la care alt barbat a luat. Baiatu', ma roade clamidia asta si amica m-o adus aici sa ne impacam

Anonymous said...

o clinica cu mult bun simt este cea de linga maternitatea giulesti, clinica panait sirbu, unde iti faci fisa gratuit cu tot cu consultatii de planing familial si asa mai departe. iar pentru eleve/studente ai, tot gratuit, pilule (in acord cu persoana ta :) si examen ginecologic. nu pot sa spun ca sint exact pene de puf miinile femeilor alora, dar macar sint corecte si nu se asteapta la nimic. (ma rog, cel putin eu n-am dat niciodata, si nu m-au tratat cu spatele). recomand cu incredere :)

Anonymous said...

Mie imi place sa ma duc la ginecolog macar o data pe an. Si inca nu mi s-a parut nici o vizita cu adevarat horror. Si doar la clinici private.

Rodica Dumbraveanu said...

nici in Basarabia nu e mai bine..cu chiu, cu vai gasesti un doctor ginecolog cu care sa poti "colabora", si cu care sa te simti comfortabil...

mi-am permis sa copiez acest post si sa dau link la el, sa mai citeasca si lumea de pe aici...daca nu e cu supararea...

Anonymous said...

Cred ca pentru majoritatea femeilor (mai ales daca sunt foarte tinere) mersul la ginecolog e ceva mai ingrozitor ca o vizita la stomatolog. Pentru asta e de vina societatea in care traim si mult prea multele prejudecati...

Anonymous said...

din pacate e foarte adevarat. am auzit din povestite. eu am 34 de ani si n-am ajuns niciodata la un ginecolog. tocmai de spaima, jena, sila, toate la un loc.

Jen said...

eu am fost intai la o 'clinica' particulara recomandata de o prietena (cu ghilimele pentru ca era un apartament de bloc - in bucatarie statea asistenta, sufrageria era sala de asteptare, dormitorul era sala de consultatii; sala de asteptare avea un fel de paravan pe mijloc si in spatele lui un pat mare in care stateau femeile dupa - presupun - chiuretaj). programari se faceau, dar daca intrai la mai putin de o ora dupa ora respectiva trebuia sa te consideri norocos. la ultimul control mi-a spus ca trebuie sa fac o operatie, dar am vrut sa cer o a doua parere.

asa ca am ajuns la o alta clinica, la 5 minute de prima. tot un apartament, dar transformat total, cu sala de asteptare, sala in care sa te schimbi in pijamale de la ei, sala de consultatii cu o salita de asteptare... curat, frumos, asistente politicoase. consultatia a costat doar cu 10 lei mai mult (adica 60), doctorita a zis ca n-am nici pe dracu' si cine naiba mi-a zis ca trebuie sa fac vreo operatie.

concluzia... nu stiu care e. eu am aflat ca cabinetul al doilea (www.korona.ro) de pe un forum, deci nu numai recomandarile de la prieteni sunt valabile. chiar daca nu imi place sa dau atatia bani pe ceva care dureaza 5 minute, prefer sa dau ceva mai mult dar sa fiu tratata cu respect.

A.Faith said...

acum dacă vin eu şi-ţi spun că eu m-am oferit să mă duc cu fosta prietena la medicul ginecolog şi să stau cu ea ... bla bla bla şi ea a refuzat categoric, ce zici?
a refuzat categoric să-i facă o vizită, deşi a început viaţa sexuală de un an şi ceva...
din câte-am auzit eu din discuţiile fetelor, multe sunt dezinformate şi nu ştiu exact în ce constă un control ginecologic. am rugat-o pe Dida (andreeam.net) să scrie un articol pentru mine legat de această temă prin care să încerce să le informeze pe fete/femei de ce e bine să facă o vizită acestui medic.

Anonymous said...

Cred ca este de multe ori foarte greu pentru o femeie sa incapa pe mana unor neaveniti care ar trebui sa o sfatuiasca si sa o mai si consulte.
Cunosc insa multi doctori ginecologi si priceputi si amabili. Fiindca la noi Sanatatea e la pamant, de multe ori suntem tentati sa reducem totul la zero. e adevarat ca daca esti picata ca din luna e f posibil sa nu nimeresti prea bine. Eu oricum sunt dispus sa dau informatii despre oamenii priceputi si nu neaparat avizi de bani. Si asta nu pt ca sunt ginecolog, ci pt ca poate asa pot arata ca exista si oameni in halate albe "altfel".

Anonymous said...

Eu ma duc la ginecolog in fiecare an de la 16 ani (acum am 20) si nu mi se pare nimic scarbos sau extrem de dureros. Am incercat si femei si barbati (am fost la Korona si doctorita mi s-a parut prea brutala) dar am ajuns la concluzia ca doctorii barbati sunt mai atenti si au mana mai 'usoara'.

Singurul inconvenient e ca desi mi-am gasit un doctor bun (de la CMU) e atat de cautat incat imi fac programare cu o luna inainte. Cred ca ar trebui sa avem si solutii de rezerva pentru cazurile de urgenta.

Oricum, nu sunt de acord: mersul la stomatolog e mult mai traumatizant decat la ginecolog. :)