Tuesday, August 12, 2008

Despre Cristi

M-am intristat.
Cand cineva este rapit, rudele victimei sunt instruite ca atunci cand fac apel public catre rapitori sa rosteasca cat mai des prenumele victimei, sa contureze un portret cat mai cald si viu al acesteia, astfel incat rapitorii sa realizeze faptul ca au rapit o fiinta umana si sa nu o omoare. Cam asa ceva o sa fac eu azi. O sa vorbesc cald despre cineva caruia tocmai i s-a rapit reputatia pentru ca nu-mi vine sa cred cat de usor e sa pici in gura lumii. Oricine poate deveni urmatoarea victima. Este de ajuns sa superi politic pe cineva, sau este de ajuns sa fii de partea cuiva care a suparat politic pe cineva. Poti oricand sa fii urmatorul subiect senzational din cancan, cu un "porno" trantit inaintea prenumelui tau.
Cand unii oameni incearca sa manjeasca reputatia unui om nici macar nu le trece un minut prin cap ce pacat isi fac cu asta. Nu exista nicio scuza pe care sa o poata invoca. Ei, romani si crestini adevarati, aparatori ai frumosului, care vorbesc in numele valorilor absolute. Am vazut in ultimele saptamani o mana de oameni atat de furiosi si plini de ura, uitand de orice decenta si de faptul ca sunt oameni civilizati, cu care nu poti discuta, pentru ca te improasca imediat cu murdarie doar pentru ca ai alta parere decat ei. Care sunt dispusi sa se coboare oricat de jos pot. Si ce pivnite adanci au oamenii astia in ei!
Asa ca o sa scriu despre Cristi Neagoe, poate macar unul din cei care au scris aiurea despre el fara sa stie ce vorbesc de fapt, o sa citeasca si o sa se simta prost ( desi ma indoiesc). Il cunosc destul de bine pe Cristi Neagoe si tin foarte mult la el, desi uneori avem conceptii diferite despre viata si din cauza asta ne-am tot ciondanit. E un om minunat, cu o minte cat un magazin nesfarsit, in care poti sa scotocesti mult si bine pentru ca ai mereu ce gasi. Este unul din putinii oameni cu care poti vorbi despre orice: matematica, astronomie, poezie, case care seamana cu niste pisici, gradini interzise. Care nu s-a uitat niciodata chioras la mine cand am alergat entuziasmata la el sa-i povestesc despre nu stiu ce poezie japoneza de pe vremea unui imparat batran. Care are mereu in minte proiecte frumoase si despre care vorbeste cu atata entuziasm incat reuseste mereu sa convinga. Citeste mereu cate un teanc imens de carti si este un adept al "open source"-ului. Si-mi place foarte mult cum scrie pentru ca nu sunt ipocrita si nu cred in literatura cuvintelor frumoase scrise de oameni cuminti. Doar imi pare rau ca scrie din ce in ce mai rar. Il respect pentru faptul ca si-a pastrat calmul si a reactionat ca un om civilizat, in toata aceasta mlastina de ura creata de niste aruncatori de pietre de profesie.
Cred ca daca viata ar fi corecta si lucrurile reale s-ar intampla conform regulilor visului, mult mai drepte si cinstite de multe ori, toti acesti aruncatori de pietre ar trebui sa se trezeasca intr-o zi ca personaje intr-o lume desenata cu sprayuri de graffiti, unde ar fi obligati sa-si intinda si sa-si lateasca mintea atat de mult ca sa poata sa inteleaga si sa supravietuiasca, incat ar fi vindecati pentru totdeauna de rautate si ingustime.

9 comments:

c said...

subscriu, sustin etc. Am urmarit si eu povestea cu atata dezolare, pentru ca nu credeam ca se poate sa te incapatanezi sa maturi pe jos cu cineva cu atata usurinta. Cand ma uitam la filme dinalea in care un om intra in televizor si totul ia o turnura fatala, mi se parea caraghios, dar vad ca e cat se poate de real. Mie mi se pare atat de periculos cand imi ies din minti, dar observ ca altora le e extrem de usor si chiar placut sa delireze cu cazmaua in mana inca de dimineata. Din pacate insa, nu cred ca o sa fie cuiva rusine pentru ceea ce a zis, pentru ca unul din primele lucruri pe care le invata astia la scoala de pareristi e sa nu aiba niciodata remuscari.

dorin said...

credeam ca vei mentiona de mai multe ori numele...

I-Dana said...

ma bucur ca ai facut-o tu aici :-)
intimplator am vazut o bucatica din emisiunea in care a participat Cristi si Corina (parca?) la Antena 3 ... am avut un gust amar de dezamagire si scirba ... am fost atit de revoltata de micimea si ingustimea atit a individului aluia Stan, dar si a lui Gidea incit am intrat si am lasat la ei pe forum un comentariu ... care nu a fost publicat, bineinteles. le spuneam ca e usor sa faci circ, sa iti ridici poalele in cap si sa generezi scandal ... este foarte greu sa fii coerent, vertical cu tine insuti si profesionist. Cristi si tipa de la ICR au fost drepti, Antena 3 a fost foarte, foarte jos, intr-o mocirleala care tine de politica, de scandal care mai adauga un punct la audiente ... Rusine!

Anonymous said...

imi esti foarte draga, Irene :)

tromeu said...

Intru totul de acord cu tine, iren; oricum ar fi fost neagoe, pozele alea nu ar avea ce cauta sa fie expuse pentru publicul larg. Oamenii aia lovesc acolo unde e nisa iar neagoe le-a lasat poarta deschisa.. Pana la urma, daca punem in balanta toate datele, neagoe ar trebui sa iasa basma curata caci oamenilor geniali le iertam multe. Intrebarea mea e daca lumea reuseste sa traga linia corect..

ruki said...

tare mi-s mandra de tine!

Crisa said...

Eu n-am urmarit povestea pentru ca ma numar printre oamenii aia care vad atat de rar un televizor incat atunci cand e deschis in fata lor, sunt fascinati de ce multe culori incap intr-o cutie.
Dar mi s-a povestit.
Ma bucur ca ai deschis subiectul. Ce usor e sa faci mizerie si ce greu e sa faci lucruri frumoase. Sa aruncam deci cu noroi in cei care fac lucruri frumoase, se straduiesc asa de mult incat cu siguranta sunt niste dubiosi!

aquashark said...

tare curios sunt daca Badea s-ar fi solidarizat cu prietenul Gadea in tambalaul asta de prost gust.

ma uit ocazional la Badea si nu pare la fel de motivat politic ca restul maimutoilor antenisti. as fi vrut sa-i vad cu ocazia asta adevarata fata..

Anonymous said...

bine ca recunosti ca te uiti la Badea, ratatule