Friday, March 06, 2009

Ordinea si disciplina n-au ce cauta in gradina mea

In ultima vreme vad foarte multi oameni pieptanati cu grija. Chiar si barbati. Asta ma face sa simt ghearele panicii. Daca vin iar vremurile in care toata lumea o sa iasa pe strada doar daca o sa arate impecabil? Eu ce ma fac, nu pot sa arat impecabil. Cum o sa supravietuiesc? Politia firmiturilor m-ar aresta de nenumarate ori. Prea multa ingrijire, parul pieptanat, hainele fara scame si imbracamintea asortata ma sperie pentru ca scot la iveala acea parte exagerata din om, sub forma de jandarm domestic, care-i spune copilului sa intinda perfect cearceaful pe pat si sa nu poarte pantaloni cu tivul descusut :(

12 comments:

Eugen said...

Pe de alta parte, exist si extrema cealalta :)

Iren said...

Daca nu ne place o extrema, nu inseamna ca picam in cealalta :)

Adrian Ciubotaru said...

chiar zilele trecute ma intrebam de cand n-am mai vazut un pieptene in casa la mine sau in casele altora.

Imi par niste obiecte disparute si-mi imaginez ca pe aceasta nisa goala va apare in curand pieptenul inteligent - care face freza dupa setari: acum vreau neglijent, acum vreau scolaresc, acum vreau sa arat ca un functionar credibil si tot asa:)

Iren said...

adi: si sa tunda si sa spele, nu? mai bine s-ar vinde maini de coafeze care fac toate astea. un pic cam sinistru, dar mult mai util.

Ionouka said...

Nuuu, cum miini de coafeze, pai si-am pleca toti din casa cu permanent d-ala de casca si cu breton cilindric??? Nu, multumesc, prefer mina mea, care intilneste pieptenele care intilneste parul meu odata la 10 zile. Si sint fericita asa. Iar de scame... pline-mi sint si hainele, si viata. Oamenii prea aranjati sint dubiosi. Am zis.

Iren said...

Ionouka: :)) pai nu-ti cumperi maini din alea ci maini de coafeza care stiu tunsura ta. o sa scrie pe ambalaj.

Antoaneta said...

Iren, tu nu crezi ca de-asta merge tara asta ca pe roate, ca-i prea multa ordine si disciplina, conform preceptului "Merge si-asa"? Sincera sa fiu cand vad fotografii sau filme vechi mi se pare ca era mult mai faina atmosfera. Si de bunica mea imi placea ca era asortata si cocheta, fara scame si tivuri descusute. Cred ca m-am civilizat pentru ca mi-e dor de ea, ce se mai chinuia cu mine sa nu umblu vraiste, numai ea stia...

Iren said...

Antoaneta: nu vorbeam aici despre mentalitatea romanului :). nu am spus ca ordinea si disciplina e rea, am zis ca e rea pentru mine. nu pot functiona intr-un mecanism elvetian. am avut de curand niste discutii in contradictoriu cu niste prieteni plecati in germania, unde eu nu as putea trai niciodata. pune-ma intr-un mediu septic si ordonat si mintea mea va deveni la fel de alba, fara niciun gand colorat.

Darael said...

Nu trebuie sa iti faci griji.
Atata timp cat o sa traiesc, o sa ai un sustinator; imi fac freza cu degetele (si cu prosopul :D ) si ies pe strada cu prima pereche de pantaloni pe care o gasesc in dulap....

Disciplina si incorsetare ?
Nu cunosc aceste cuvinte. Cine are un DEX ?

Felicia said...

Hai in Anglia! Aici nu o sa ai nici una dintre problemele enumerate. :)

Iren said...

feli.ene: dar in Anglia ploua mai mereu si se organizeaza vanatori de vulpi :(

LZ said...

Nu mai pot! Nu mai pot cu sminteala asta a colegilor de atmosfera. Se imbraca la costum, mananca cu un servetel in poala si se culca la 9 seara. Nu ies din casa decat foarte rar, nu injura si au multi copii. Ei se cred perfecti. Si nu sunt. La naiba! Perfectiunea asta-mi cade rau si anume la stomac.
Cica de ce port sandale cand sunt afara minus 15 grade sau de ce-mi iau rochite roz cand merg la petreceri?! D-aia! Eu te intreb pe tine de ce esti asa de pretios cand iti fumezi tigara sau de ce-ti inseli nevasta?
Nu! Iau act, ma inchin si pasesc pe langa. Respiram acelasi aer, dar asta nu inseamna ca trebuie sa ne dam si cu parerea despre atmosfera. De maine am sa-mi prind parul in moate si am sa-mi pun abtibilduri pe brate. Ca asa vreau eu. Ordinea si disciplina n-au ce cauta pe strada mea.
Cine a zis, domnule, ca trebuie sa faci curat? La naiba. Sunt toti niste mincinosi. Ne pacalesc cu produsele lor de curatat. Sa si le puna ei in cap! Detergentii si balsamurile ne pangareasca viata.

Si cine a mai spus, domnule, ca in casa trebuie sa fie ordine si disciplina? La naiba si cu aia. Curatenia te arde si la spinare, si la buzunar. Ordinea doare. Ustura.

Are si dezordinea o logica a ei. In timp inveti sa arunci, ingropi, dosesti, uiti. Pana intr-o zi, cand te apuca verva. Incepi sa faci ce n-ar trebui. Curat! Si faci, dai de aer proaspat, dar versi zat in sufletul tau. Scoti, gasesti, rascolesti, retraiesti. Toate ce erau acolo in intuneric, ies la iveala. Te napadesc idei si trecuturi. Cine te-a pus? Pe bune, eu nu mai fac ordine niciodata. Astept s-o faca altii!