Thursday, May 14, 2009

Singuratate in lumea pasarilor calatoare si necalatoare

In fiecare an, in curtea interioara dintre niste blocuri, unde-s doar ferestrele de bai si zgomotul facut de lift, apare un vrabioi care-si face casa intr-o crapatura. Face un spagat pentru care l-ar invidia orice balerina, cu un bat de picior pe peretele blocului b1 si celalat picior pe peretele blocului b2 si incepe sa tipe. Tipa din toata inima lui de vrabioi singur, cu casa, acareturi, dar singur. Isi cheama perechea.
In unii ani si-o gaseste relativ repede, dupa 2 saptamani de exemplu. Anul asta a trecut o luna si tot singur si urlator este. Mi-e mila de el, cand merg prin parc ma suprind ochind cate o vrabie trupesa, care i-ar putea placea. Ma gandesc cum as prinde-o si as tine-o macar o ora in baie, sa auda reclama sau jelania care iese din ciocul pasaroiului cu tichie maro de catifea, ca nimeni nu stie de fapt ce zice el acum. Ar putea foarte bine sa strige si "fier vechi" sau "vand maturi". Ca sa fiu sigura ca ea se indragoseste de el, nu de bunurile lui materiale iesite din comun in lumea vrabiasca.
La balconul de la sufragerie, unde o pereche fericita de vrabii si-a facut cuib din timp, au iesit deja puii. Si vrabioiul din curtea interioara tot nu si-a gasit pe cineva. In schimb, locul se transforma intr-un parc de celibatari. Un nivel mai sus, pe un cablu bine intins, tipa in tandem cu vrabioiul un randunel care nu pare sa aiba casa, are in schimb un piept mandru, un spate drept, un costum reusit, Armani si seamana destul de bine cu George Clooney.

13 comments:

Ervin said...

Anul trecut o randunica arhitect si-a stabilit caminu intr-un colt al geamului.In diminetile de iunie auzeam cu ciripeste...pana intr-o zi cand mama a hotarat ca nu e estetic cuibul si asa a ramas doar rama alba.

Antoaneta said...

Sa deducem ca rândunelul nu e si cult în cap adica, în timp ce vrabioiul, având bereta de catifea, se da artist. O fi arhitect, poate i-ar prinde bine un cuib pe lânga Club A. El gorrion y la golondrina. Passer domesticus et Hirundo rustica.

Ar trebui sa dea anunt la matrimoniale, poate îsi gasesc vreo porumbita, amândoi.

Ce frumos ca-ti faci griji pentru ei.

sayadinna said...

am si eu in balcon un vrabioi ca al tau mereu singurel si ciripacios..sau o fi vrabiuta?..am s-o intreb si daca e vrabiuta o trimit la bucuresti:)

Darael said...

Ciudat cum e singur. O fi gasit jumatatea lui un vrabioi cu vila si piscina ? Probabil....

PACO said...

Imi place descrierea randunelului

Evergreen said...

ce noroacoasa esti cu asemenea vecini :)

Dan Moldovan said...

vreau fundalul verde inapoi, era asa de linistitor si aerisit.

IrinaBohemianDance said...

Am avut si eu in balcon odata o pereche de randunici...Stateam minute in sir si le analizam comportamentul...

Anonymous said...

dar daca era vrabie, si nu de oricare ci una feminista, sefa de comitet de bloc?

Iren said...

Luminitza: e vrabioi clar, vrabiile nu au tichiute maro pe ochi.

Anonymous said...

ce fain l-ai transpus in poveste!

Iren said...

aproapealb: multumesc :)

Zazuza's Gulaschsuppe said...

hai ca m-am induiosat de tot... avem si noi un cuplu tare nazdravan, care ne-au mancat o bucata de vreo 20 cm patrati din izolatia casei (exact sub acoperis). of course ca i-am usuit (cuibul era doar in faza incipienta), vreo cateva zile ne-au injurat si au tipat la noi, dupa care s-au mutat in partea opusa a casei. pe anu' asta abandonam lupta cu ei :|... sper doar sa nu manance prea tare polistirenul ala...