Sunday, June 14, 2009

Ca o fantoma duminica dimineata

Unul dintre cele mai sadice lucruri pe care si le poate face omul cu mana lui este sa se trezeasca duminica foarte de dimineata. Si dupa aia sa stea in pat fara sa aiba ceva de facut, doar el cu gandurile lui mai mult sau mai putin placute. Afara soarele rasare asa cum numai duminica stie el sa rasara, masinile nu se aud, se aude in schimb somnul tuturor oamenilor care dorm linistiti pentru ca nu-s sadici si-si vad de programul obisnuit. Iar in pat tu-ti pui o perna in cap si...nimic.
Ce poti sa faci asadar daca mori de somn duminica dimineata dar nu poti sa adormi cu nici un pret?
Am incercat sa numar oi, dar oile s-au transformat nu stiu cum in elefanti cu ochi tulburati asa ca le-am lasat sa-si piarda urma, am incercat sa citesc dar parca ma uitam crucis la litere, m-am invartit prin toata casa, dar parca mi-era frig, am incercat sa ma joc de-a fata ascunselea sub patura, dar n-aveam aer.
Asa trebuie sa se simta o fantoma care moare de oboseala si nu poate deloc sa inchida ochii pentru ca i-au fost confiscate pleoapele.

15 comments:

Ervin said...

Mie duminicile imi lasa impresia de zile marete in care trebuie sa faci ceva, mai ales daca nu ai facut nimic remarcabil toata saptamana.Duminica e ziua faptelor exceptionale, iar trezitul dis de dimineata lasa mai mult timp realizarii lor.

Tzuca Bufnitzuca said...

I know the feeling, Iren. Din cauza ca sunt atat de agitata in timpul saptamanii si obisnuita sa ma trezesc de dimineata sa merg la lucru iar sambata la examene , nici macar duminica nu mai pot dormi chiar daca mi-as dori atat de mult sa ma odihnesc. Ar trebui sa ne bucuram totusi ca in aceasta zi nu trebuie sa facem nimic, ca nu ne imping problemele de la spate si cel putin putem sa hibernam toata ziulica. Iar cafeaua e mult mai aromata duminica :).

Iren said...

JohnnyDoe: eu n-am facut niciodata ceva exceptional duminica :( dar mai am timp.

anielle: da, agitatia e de vina. m-am obisnuit sa am vesnic cate ceva de invartit :)

dielda dana DINU said...

Dragut ai impletit textul: o consoana pe dos, o vocala pe fata.. :))

Anonymous said...

problema nu e trezitul de dimineata, ci trezitul obosit, fara chef de nimic. daca te-ai fi trezit fresh, oho, cate se pot face intr-o zi lunga si libera! de multe ori imi doresc, dar nu reusesc (abia acum m-am trezit, si juma' de zi e deja dusa, acush vine lunea :().
cred ca e interesant si sa le asculti somnul celorlalti, si linistea - nu e ceva la indemana in fiecare zi, nu?
dar e nasol daca e cu oboseala. ai incercat sa... inveti ceva? sau sa citesti ceva "profund"? pentru mine e cel mai bun somnifer :).

p.s. cred ca vorbesti de masochism, nu de sadism, n'est-ce pas?

Antoaneta said...

Mai aveai doua alternative, sa asculti muzica molcoma sau sa iesi la o plimbare în pas voios. Sau sa studiezi retete de supa:P

Iren said...

Antoaneta: poate data viitoare ies cu cineva la o plimbare pe Calea Victoriei :)

Anonymous said...

diminetile de sambata sunt mai simpatice, daca ai un telefon la indemana :)

Iren said...

junkb0x: eh, cu telefon sau internet se pare ca se poate rezolva orice insomnie :D

Suntcalm? said...

Câtă singurătate...

joju said...

Era la batrani obiceiul de a merge la biserica mai ales duminica. Aveai-n-aveai chef, daca erai la tara imbracai haine frumoase si te intalneai acolo cu ceilalti, un fel de forum. Era si modul de a trimite un gand celor plecati si de a ne obisnui cu gandul ca si noi vom pleca intr-o zi :-(
Si de a ne aminti ca azi e prima zi din restul vietii noastre. Era ziua dedicata spiritualitatii. Cati mai avem azi grija de un loc din tintirim? None. Eu unul n-am fost de 2-3 ani.
Dar cum spunea Neagu Djuvara crestinismul pierde numeric practicantii in Europa fiind mai rari decat musulmanii.
Old times, old stories...

LiaLia said...

Draga Irene, desi e deja marti cu 3 ceasuri rele, tare m-ai lovit cu subiectul tau :( Si eu ma bag sambata noaptea in pat cu un gand ambitios si bucurie ca maine e duminica si ma pot trezi la 100! (eu asa ii spuneam mamei cand ma trezea prea devreme sa ma duc la scoala: lasa, ca ma fac eu mare si o sa dorm pana la 100!)Si cand colo? La 7 jumate-8 ma holbez ca un popandau la perete, furioasa ca tot devreme m-am trezit! Oooooffff, ce viata, domle! Dar uite, te invit pe la mine la o supa si o tocana, asa cum a ramas vorba :)

kittynel said...

eu zic ca daca tot numai ai somn, degeaba mai incerci cu oi :) mai bine te trezeai si urmareai cum rasare soarele pe balcon cu o mega ceasca de cafea :P sau ceai ;)

jane said...

neata! am observat eu de-a lungul timpului ca fix la post-urile la care as indrazni sa las un comentariu, nu le permiti :)
mie-mi place sa ma scol de dimineata, mai ales in weekend. am mai mult timp pentru lucrurile care imi plac. daca ma scol tarziu, am senzatia ca am ratat ceva foarte important.

Anonymous said...

Poate era un moment de analiza a vietii, pentru care ai fost trezita asa pe nepusa masa