Wednesday, January 13, 2010

Fericirile unui nas obisnuit

Pentru ca noul e important pentru mine, in fiecare an incerc sa aflu cat mai multe despre ceva necunoscut. Citesc mult despre acel lucru, imi fac notite, liste, dezvolt o mica obsesie pentru el. Nu e chiar un hobby, mai degraba material de studiu.
Daca anul trecut am devenit specialista in filme de groaza ( un mod foarte bun de a deveni imun la anumite frici pentru o persoana cu prea multa imaginatie si speriata de toate cele ca mine), in special in cele asiatice, anul asta ma preocupa parfumurile ( noua mea pasiune este una foarte riscanta pentru portofel, de data asta).
Am inceput sa trec des prin parfumerii am descoperit cat de importanta e scoala parfumului pentru nas. Avem nasuri "analfabete", pe care nu le fortam sa simta mai mult. Suntem sclavii lor si al amintirilor din trecut. Le dam ce le place si fugim de ceea ce nu le place. Credem ca simt ce vrem. De multe ori, fugim de un miros doar pentru ca e nou, nu e indeajuns explorat, nu se potriveste cu cine credem noi ca suntem sau se potriveste mai degraba unui fost "eu". Ca-n viata :)  Am descoperit ca daca miros mai mult de 3 parfumuri mi se face o foame grozava si ca daca ma fortez sa miros un parfum intr-un mod logic si studiat, foarte atent, trec foarte usor de la ura la iubire.
Am descoperit ca nu-mi plac parfumurile care credeam ca-mi plac, ca nu-s asa dulce, dar nici aspra sau acvatica, nici verde, dar nici sufocanta, intunecata si grea. Tind inspre o aroma care-ti aduce aminte de o padure alba, in aer rece de dimineata. E ca o calatorie initiatica pentru ca inca n-am gasit-o :)
Imi plac cei ce-si petrec timpul pe forumuri de parfumuri pentru ca acolo este ca-n rai, loc cu verdeata, fara griji si plangeri. Acolo se vorbeste doar despre lucruri rafinate, despre parfumuri rare, despre parfumuri care se potrivesc unor stari si stari care se potrivesc unor parfumuri, acolo se cer sfaturi despre ape de colonie pentru oameni atat de sensibili incat un miros usor mai tare ii face sa planga, se povestesc coincidente nazale: vizita la parfumerie cu cartea lui Süskind, "Parfumul", in geanta, care a prins o aroma speciala si acum miroase exact asa cum isi imagina proprietara ei ca ar trebui sa miroasa un anumit parfum din carte, acolo oamenii fac experimente si imbina, traiesc frumos, pentru frumos.
De cand cu noua mea pasiune, hedonistul din capul meu e in al noulea cer, bineinteles. Cred ca tocmai planuieste sa-mi ia drept multumire un cadou. O sa-i cer unul scump :))

*Acest post miroase a ciocolata de casa, calorifer incins si bereta de lana, pentru ca in apropierea acestor lucruri a fost scris.

No comments: