Sunday, August 06, 2006

De noapte



Hillegon Brunt

Jumatate animale, jumatate oameni. Ma inspaimanta si-mi aduc aminte de "Bestiariu, zooroman". Eram foarte mica si nu stiam sa citesc, dar stateam sub masa, pe sub franjurii fetei de masa, la lumina unei lampi mici si ma speriam uitandu-ma la desenele ei. Era iarna si nu voiam sa ma duc la lectia de pian doua zi.

Noptile fiecarui anotimp au pentru mine cate o amintire care iese in fata celorlalte si isi recita poezia. Se aleg singure. Vara trecuta stateam noaptea pe pervazul ferestrei in caldura, printre lilieci si insecte de noapte. Erau multe si iuti, intr-un zbor continuu. Hotii de masini misunau pe strada plina de felinare stricate, din cauza lor ferestrele apartamentelor se luminau in mod constant. Ei fugeau si reveneau mereu ca niste fluturi imensi, imbracati in maieu, langa bec. O bufnita veneau mereu si tipa pe antene, tipat din acela care ingheta sangele in vine.

Acum doua veri stateam noaptea aproape adormita, aproape treaza si ascultam greierii care erau mai impacientati ca niciodata. Si-mi inchipuiam greieri mari cum urca pe peretele zgrunturos al blocului si apoi se arunca in gol. Toata strada era plina de strigoi de greieri.

Nu stiu cu ce amintire o sa raman de pe urma verii acesteia. Poate o sa-mi ramana in cap imaginea unui 4 dimineata cand ma gandeam la Errol Flynn si cat de trist arata cand imbatranise. Oamenii batrani n-ar trebui sa se dea cu pudra pe fata :(.
Sau poate o sa-mi amintesc de acele de brad, asparagus sau de floare de piatra pe care le gasesc pe parchet, aduse de picioarele noastre sau de picioarele pisicului. Intre degetele pisicului gasesti mereu cate o bucata de frunza sau o aripa de gaza. Sau de imaginea tavanului, cu o vena proeminenta. Ma gandeam la toti oamenii furiosi, carora nervii pe apar pe frunte sub forma unei vene umflate. Cum vezi in filme,pe fetele lucioase si netede, ca niste nectarine, ale vedetelor. Cum ar fi ca vena din tavan sa inceapa sa pulseze?

4 comments:

Anonymous said...

de meest opvallende kenmerken van het spookdiertje zijn de grote starende ogen, adica - principalele trasaturi dominante ale maimutelor(?) fantoma sunt ochii mari cu privire fixa
ies, stiu olandeza putin, cred

Anonymous said...

de fapt animale, ca tiere in germana...

Anonymous said...

f bine ca stiu, cand mai dau de vreun site olandez ghici la cine o sa apelez pentru traducerea lui? :P

Anonymous said...

batranii n-ar trebui sa fie niciodata singuri, au atatea de spus.. acum cativa ani, pe cand mergeam dimineata la meditatii, nu mai stiu cum am reusit sa intru in vorba cu un batranel, totul era se petrecea in tramvai, iar eu mergeam doar doua statii, si totusi parca a avut timp sa imi spuna o viata de om.. imi povestea despre cum in tinerete mergea si manca mere din livada unei rude sau cum a plecat sa faca facultatea la rusi.. si lucrul care m-a impresionat cel mai mult au fost ochii lui, erau atat de vii, mai fericiti decat multi pe care ii vad zi de zi..

doar atat despre batranei.. :)